Muziek produceren voor beginners in Ableton Live: 7 tips om goed van start te gaan
Muziek produceren voor beginners in Ableton Live is niet eenvoudig. De complexiteit – of eigenlijk uitgebreide mogelijkheden – van het programma roepen de volgende vraag op: waar moet ik beginnen? De redactie van Onlineproduceren.nl heeft een overzicht gemaakt van 7 handige tips voor beginnende muziek producers in Ableton Live. Handig voor als je net wilt beginnen aan je nieuwste muzikale project. Muziek mixen en muziek maken moet een leuk proces zijn, vinden wij. Hier volgen de 7 tips die jou gaan helpen om vol energie aan je nieuwste project te beginnen.
1. Gebruik de juiste ‘wapens’
Veel beginnende muziek producers hebben geen idee wat ze nodig hebben. Dure apparatuur? Een dure opleiding misschien? Speakers. Of een complete studio? Maak het zo gek als je wilt, uiteraard. Maar het kan simpel. Zeker in het begin. Je kunt jezelf altijd ‘later belonen’ wanneer je meer lol begint te krijgen in het maken van muziek. Terug naar de kern. Je hebt Ableton Live aangeschaft en je bent klaar voor de start. Check deze blog voor als je meer wilt weten over welke apparatuur je kunt aanschaffen. Een goede studio hoofdtelefoon volstaat om direct te beginnen. Dit zullen je buren ook waarderen. Wil je meteen voor een mooie studio ervaring gaan? Kies dan voor speakers, in alle soorten en maten zijn deze beschikbaar. Ben je er dan al? Nee zeker niet. Een goede, eerlijke geluidservaring is de optelsom van goede speakers en een goede ruimte.
Mocht 1 van deze schakels ontbreken: zonde. Laten we er even veronderstellen dat je voor nu een basis speaker set-up hebt of een goede studio hoofdtelefoon. Deze volstaan voor nu. Zo gek hoeft het allemaal niet. Een beginnende golfer koopt ook geen golfset van tweeduizend euro. Hoezo niet? Hoor ik je denken. Simpel: de meerwaarde van dure apparatuur vertaalt zich pas wanneer de professionaliteit toeneemt. Een professionele golfer heeft bijvoorbeeld soms baat bij een duurdere kwalitatief hoogwaardigere golfclub, omdat het daarmee progressie kan boeken. Bottom line: duur apparatuur wordt pas interessant als je weet hoe je er goed mee moet omgaan. Dat geldt voor veel zaken. Het is zonde geld in het begin.
2. Ableton Live staat open: de fun kan beginnen! Maak het jezelf makkelijk
Oké, Ableton Live aangeschaft. Goede apparatuur. De wapens zijn in stelling gebracht. De pret kan beginnen. Open het scherm van DAW Ableton Live. Wat nu? Maak het jezelf makkelijk. Probeer kant-en-klare samples te gebruiken die goed klinken. Of gebruik samples van bekende producers, misschien wel je favoriete producers. Bouw hier je plaat omheen. Je kunt later altijd kiezen om deze samples te vervangen en je eigen ervan te maken. We hebben het hier over sampling, een techniek om sounds te (her)gebruiken in een nieuw project. Pas op, wees hier voorzichtig mee. Zijn talloze voorbeelden waar het mis is gegaan en producers een claim aan hun broek kregen. Gebruik het dus vooral ter inspiratie om het jezelf wat eenvoudiger te maken in het begin.
3. Houd het simpel
Beginnende muziek producers trappen er graag in: te veel elementen willen gebruiken in een plaat. Dat is natuurlijk geen schande. Iedere producer heeft dit pad bewandeld. Probeer, zeker in het begin, niet immens veel sporen te gebruiken in je project.
Te veel sporen: je raakt niet alleen het overzicht kwijt, maar je vult ook beperkt beschikbare ‘geluidsruimtes’ meerdere keren. Dat zorgt alleen maar voor een gematigd effect op het totaal: geluidsgolven kunnen, door phasing, elkaar uitschakelen. Ik heb ook zeker in situaties gezeten dat ik over de tachtig sporen ging zitten: het project wordt ook nog eens traag. Een traag werkende DAW is ook frustrerend, omdat het zorgt voor een minder creatieve doorstroming van ideetjes. Of motivatie om iets af te maken. Dus: houd het simpel. Zeker in het begin.
4. Feedback vragen van de juiste personen
Muziek produceren voor beginners kan een stuk leuker worden als je goede feedback krijgt. Oma die jouw plaat fantastisch vindt. Of je broertje. Leuk en aardig. Absoluut!
5. Kijk goed af bij de ‘grote jongens’
Muziek produceren voor beginners kan ook een stuk leukere ervaring worden als je je weg vindt naar de juiste video’s en tips. Natuurlijk kunnen we nu preken voor eigen parochie: je hoeft niet verder te kijken dan deze website boordevol tips en leuke video’s, maar we gaan je toch even helpen met hoe wij het nu zelf gedaan hebben. Video’s van bekende producers kunnen ontzettend waardevol zijn.Zelf zijn we bijvoorbeeld fan van Jonas Aden en Neerlands bekendste ghost-producer Maarten Vorwerk.
6. Neem soms afstand van een project om meerdere redenen
Muziek produceren is voor beginners soms een hel. Frustratie als iets niet lukt. We kennen het. Iedere producer is erdoorheen gegaan en het hoort er eigenlijk een beetje bij. De belangrijkste tip die wij voor je hebben: neem soms afstand (letterlijk en figuurlijk) van een project. Ga een luchtje scheppen.
Dat luchtje scheppen kan soms heel goed zijn. Het is ten eerste goed om je oren soms wat rust te gunnen. Je kunt te veel wennen aan een bepaalde sound als je te lang luistert. Je hoort niet meer goed wat je kunt verbeteren. De magic of the first listen ervaar je door op een later moment weer eens te gaan luisteren. Je kunt weer ‘fris’ beoordelen. Daarnaast denk je aan je gehoor door niet voortdurend te blijven luisteren naar muziek. Daarnaast is het goed voor de creativiteit om soms afstand te nemen – en bijvoorbeeld een duik te nemen in zee – en je te omgeven in een mooie omgeving. Nieuwe energie.
7. Luister terug op zoveel mogelijk systemen
Muziek maken wordt voor beginners een stuk leuker als je niet alleen de juiste feedback van personen krijgt, maar ook van verschillende systemen. Klaar met produceren? Luister je track terug op je iPhone oordopjes, in de auto, op je blikkerige keukenradio systeem: eigenlijk alles waar je normaal gesproken ook muziek op luistert. Waarom? Simpel: je ‘kent’ muziek op deze systemen. Je weet wat goed moet zijn.
Zo kun je – soms lastig – kritisch zijn op je eigen werk en horen wat er mist: heb je te veel laag, te weinig hoog of te veel mid? Door je gebruikelijke systemen te gebruiken als referentie kun je voortdurend je werken op een later moment aanpassen. Maak bijvoorbeeld aantekeningen (niet in de auto, maar als je geparkeerd hebt) en zorg dat je een notitieboekje bij je hebt.
Conclusie
Muziek maken voor beginners in Ableton Live kan soms een ontzettend frustrerend proces zijn. Met de juiste tips en tools kun je de weg iets minder hobbelig maken, zeker als je insteek is om iets professioneler door te zetten. We hopen dat we je weer een beetje de juiste richting hebben opgestuurd en dat je weer volle energie gaat werken aan je nieuwste muzikale project in Ableton Live.
Hopelijk weer tot snel,
Michel
► Volg me op:
► Zelf muziek leren maken? Direct beginnen met de cursus ‘Muziek Maken met Ableton Live’ (Tijdelijk met Korting) ? Klik hier
Gratis Lessen ‘Muziek Maken met Ableton Live’ volgen ? Klik hier
Gratis E-Book ‘Alles over DJ’en ? Klik hier
► Deel en praat mee op de besloten groep op Facebook
► Over Onlineproduceren.nl
Onlineproduceren.nl biedt enthousiaste muziekproducers van alle leeftijden de kans om zich te ontwikkelen als producer door op een aantrekkelijke manier een uitlopend pakket van theoretische en praktische tools aan te reiken. Deze tools bestaan uit onder meer leerzame cursussen, forums, service op maat, een levendig sociale media met tips en tricks, maar ook bruikbare sample packs van eigen makelij.