Je eigen muziek maken: een vergelijking tussen de drie populairste muziek software programma’s op de markt
Je eigen muziek maken? Dat kan tegenwoordig eenvoudig vanuit huis. Wat heb je nodig? Muzieksoftware. Of met andere woorden: een ‘Digital Audio Workstation’ (DAW). Muziek maken of muziek mixen: we gaan kijken naar de drie populairste software programma’s momenteel beschikbaar op de markt.
Wat is een DAW?
Een DAW is een systeem dat geschikt is voor opnemen, aanpassen en afspelen van digitale audio. Het wordt ook wel ‘het productiehart’ van iedere studio genoemd. Met een DAW is het mogelijk om audio en midi signalen op te nemen en te bewerken, maar ook het complete masteren en levelen van geluiden is hierin mogelijk. Er zijn diverse DAW’s waarin je kunt werken en ieder programma heeft zijn voor- en nadelen. De meeste muziek producers kiezen tussen Ableton Live en Logic Pro X, maar ook FL Studio, Cubase, Reason, Bitwig en Pro Tools zijn populaire programma’s.
Wat zijn de drie populairste muziek software programma’s?
Als je nadenkt om verder te gaan met produceren zou ik de in deze blog beschreven afwegingen goed meenemen in je keuze. Uiteraard is de keuze aan jou met welk programma je het liefste denkt te kunnen werken. Volgens sound engineers doen alle muziek software programma’s nagenoeg hetzelfde, maar zijn er wel essentiële verschillen. Muziek maken: de drie populairste software programma’s (of DAW’s) van dit moment worden in deze blog onder de loep genomen, te weten ?
- Ableton Live
- Logic Pro X
- FL Studio (voormalig Fruity Loops).
1. Ableton Live
Muziek maken met Ableton Live is een uitdaging, maar tegenwoordig ook een visueel feestje. Ableton Live zag in 2001 het levenslicht in het creatieve Berlijn en gaat dus al bijna twintig jaar mee in de markt. Bij Onlineproduceren.nl werken we met alle plezier met Ableton Live. Veel producers en creatieve artiesten zweren bij de flexibiliteit van het programma. De intuïtieve interface en handigheidjes maken het een zeer populair programma, uitermate geschikt voor live optredens.
Algemeen over Ableton Live
Ableton Live werkt – als grote verschil met andere programma’s – met loops die zich veelal aanpassen aan de track waarin je werkt. Ableton Live is beschikbaar voor Windows en Mac OS X. Het is een programma dat op den duur, na enige tijd oefenen, zeer intuïtief aanvoelt en ook het meest handig is om snel ideeën om te zetten in resultaten. In tegenstelling tot andere muziek software is Ableton Live ontworpen om zowel te kunnen worden gebruikt als instrument bij liveoptredens als voor componeren en arrangeren. Daarnaast ga je met 1 druk op de knop eenvoudig van arrangement view naar je mixwindow, dit is handig voor je ‘workflow’ en overzicht tijdens het muziek maken.
Waarom Ableton Live?
Ableton Live is uitermate geschikt voor live optredens naast het feit dat je hier prima eigen tracks mee kunt maken. Dus wil je het beste van beide werelden dan is Ableton een juiste keuze.
Ableton Live wordt onder meer gebruikt door…
Armin van Buuren, Daft Punk, Skrillex, Sasha en John Digweed
Voordelen Ableton Live
Eenvoudig muziek maken door middel van allerlei hulpmiddeltjes in het programma (chord creator; midi effect). Handig (vooral als DJ zijnde) om audio mee ‘on the fly’ te bewerken (dus ook handig voor mash-ups). Intuitieve lay-out en simpel in gebruik na verloop van tijd. Uitermate geschikt voor live optredens. Ook is Ableton handig voor het maken van zogenaamde ‘return tracks’. In Logic moet je hiervoor zelf een ‘bus’ aanmaken. Ableton doet dit voor je.
Nadelen Ableton Live
Sommige beweren dat de instapdrempel wat hoger is, maar dit heeft vooral te maken met de ‘zakelijke lay-out’. Daarnaast zijn sommige Ableton standaard plugins niet zo goed vergeleken met bijvoorbeeld Logic (reverb is niet zo heel geweldig). Daarnaast is de software behoorlijk duur vergeleken met Logic.
Prijs Ableton Live
Ableton is te verkrijgen in drie versies, te weten ‘Intro’, ‘Standard’ en ‘Suite’. Als je studentenkorting (meestal 40%) kunt krijgen: grijp dan deze kans. De ‘Suite’ versie kost anders over de 500 euro. Ableton Live 12 intro is verkrijgbaar vanaf 79 euro. De intro versie heeft echter een beperkt aantal audio en midi sporen. Zie ook deze link voor een perfecte vergelijking dus de verschillende beschikbare versies.
De software, Ableton Live: hoe kom ik daaraan?
Je kunt een gratis trial-versie van Ableton Live voor 30 dagen downloaden. Klik hier voor de 30-dagen trial versie van Ableton. Je kunt dan 30 dagen lang alle functies gebruiken van de ‘Suite’ variant. Uitermate geschikt om mee te starten en gebruik te maken van alle functies van Ableton. Zie ook deze pagina voor meer informatie over betrekking tot aankoop van Ableton.
2. Logic Pro X
Je eigen muziek maken kan ook met Logic Pro X.
Algemeen over Logic Pro X
Logic Pro X, van oorsprong gemaakt door het Duitse softwarebedrijf Emagic en overgenomen in 2002 door Apple, is een programma dat sindsdien enkel beschikbaar is voor OS X (Apple computers). Van oorsprong was Logic een midi-notatieprogramma, maar in de loop der jaren heeft het zich ontwikkeld tot een volwaardige DAW. Zelfs de eerste DAW die Music Notation introduceerde, waarmee noten op het scherm te zien zijn en bewerkt kunnen worden. Het programma heeft daarnaast een heldere en toegankelijke lay-out, en goede plugins komen standaard erbij. De prijs is ook, zoals we van Apple gewend zijn, laagdrempelig, maar de software is dan ook enkel voor Apple gebruikers beschikbaar.
Waarom Logic Pro X?
Toegankelijke lay-out. Werkt uitstekend voor Apple gebruikers, daarnaast is de overstap van Garageband naar Logic eenvoudig. Het is daarnaast het goedkoopst beschikbare pakket op de markt.
Logic Pro X wordt onder meer gebruikt door…
Hardwell, Nicky Romero, Fedde le Grand en Paul van Dyk
Voordelen van Logic Pro X
Heldere en toegankelijke lay-out, goede standaard plugins en veel bruikbare Apple-loops, lage prijs, werkt samen met Garageband.
Nadelen van Logic Pro X
Alleen geschikt voor gebruikers met een Apple computer. VST-plugins werken niet in Logic, enkel de Audio Units.
Prijs van Logic Pro X
Boven de 200 euro. 229,98 momenteel om precies te zijn. Let dus op: Mac only
3. FL Studio (Fruity Loops)
Algemeen over FL Studio
FL Studio, ontwikkeld door het Belgische softwarebedrijf Image Line en voorheen ook wel Fruity Loops genaamd (en daardoor onterecht veroordeeld tot Bart Smit programma), is gebaseerd op het maken van patronen die je kunt combineren met elkaar. Fruity Loops, enkel beschikbaar voor PC, is voor een beginner niet heel eenvoudig om mee te starten. Daarnaast heeft het programma wel een hoop standaard meegeleverde plugins, die – volgens experts – weer kwalitatief niet te vergelijken zijn met de standaard meegeleverde plugins bijvoorbeeld van Ableton Live.
Waarom FL Studio?
Uitstekende DAW met veel meegeleverde plugins en een lage instapprijs
FL Studio wordt onder meer gebruikt door…
Martin Garrix, Deadmau5, Laidback Luke, Afrojack, Avicii en Secret Cinema
Voordelen van FL Studio
Voor een lage prijs zit alles inbegrepen (upgrades etc.), makkelijk samples inladen en eveneens geschikt voor live optredens
Nadelen van FL Studio
Lastig voor beginners, werkt alleen met PC, de mixer en effectplugins zijn niet heel laagdrempelig. Ook hebben de vele updates het programma geen goed gedaan; door de verschillende sub-menu’s is het tamelijk onoverzichtelijk geworden.
Prijs FL Studio
FL Studio kent verschillende versies. Het is de overweging natuurlijk hoe serieus je muziek wilt gaan maken. Wil je meteen gebruik kunnen maken van alle mogelijkheden van het programma? Dan is het zeker waard om voor de uitgebreidere versie te gaan. De prijs begint bij 99 euro en loopt op naar 299 euro.
Overige DAW’s
Zoals eerder vermeld, kiezen de meeste moderne producers tussen Ableton Live en Logic Pro X, maar ook FL Studio, Cubase, Reason en Pro Tools zijn nog altijd zeer geliefde muziek programma’s met elk hun voor- en nadelen. We kijken er even kort naar, voor de volledigheid. Mocht je er al uit zijn, kun je natuurlijk ook scrollen naar de conclusie.
Bitwig is een nieuw programma dat wil concurreren met Ableton, ook dit verdient aandacht.
- Cubase is het oudst bestaande programma en heeft alles in huis, geschikt voor zowel Mac als PC. Het bedirjf achter Cubase heeft onder meer de VST plugin uitgevonden; een ware innovator dus in de markt. Het voordeel van Cubase is een uitgebreid plugin pakket, goede gebruikersinterface en vaak gebruikt als alternatief voor Protools bij opnemen van instrumenten. Nadelen zijn ‘minder intuïtief’ dan andere programma’s, lange leercurve en een USB-dongle is noodzakelijk om mee te werken. Tiësto, Showtek en Kraak & Smaak werken onder meer met dit programma.
- Reason van het Zweedse Propellerhead is een beetje een vreemde eend in de bijt. Het werkt vanuit het principe van een leeg rek, dat je opvult met apparatuur. Veel wat je ziet is gebaseerd op oude hardware-samples, drumcomputers en effecten wat voor sommigen een bron van inspiratie is. Het is het stabielste programma van allemaal, omdat er niet op de gangbare manier VST’s aan kunnen worden gehangen, behalve die van het programma zelf. Voordelen zijn: overzichtelijk programma met veel kleuren, stabiel programma en verrassend creatief met veel mogelijkheden. Nadelen zijn: aanvankelijk een overdonderende mixer, maar het is een kopie van een legendarische studiomixer. Beperkt tot eigen VST’s, USB-dongle ook hier noodzakelijk. Onder meer Stromae, Sandro Silva en Dave Spoon werken met dit programma.
- Pro Tools is van origine een audiosoftwareprogramma dat is uitgebreid met MIDI functies. Veel profressionals gebruiken Pro Tools dan ook vaak voor audio bewerken en masteren in combinatie met een andere DAW.
- Bitwig Studio is in 2014 gelanceerd vanuit Berlijn door voormalig werknemers van Ableton. Zij vonden dat de tekortkomingen van Ableton anders konden worden aangepakt en zo was Bitwig Studio geboren. Bitwig gaat de concurrentie aan met Ableton, omdat ook hier live optreden en produceren in 1 programma is geïntegreerd. Bitwig lijkt veelbelovend, maar de tijd zal moeten uitwijzen of het inderdaad een geduchte concurrent is van Ableton.
Conclusie kiezen van de juiste DAW
Het is niet eenvoudig om je eigen muziek te maken. De drie populairste software programma’s hebben we bekeken in deze blog. Zoals eerder vermeld, heb je een digitaal audiomontagesysteem nodig om muziek te maken, ook wel een Digital Audio Workstation (DAW) genoemd. Een systeem dat geschikt is voor opname, aanpassen en afspelen van digitale audio. Welke DAW bij jou past hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Kies je voor een langere leerweg dan is Reason in combinatie met Pro Tools een optie. Kies je voor de combinatie live en produceren dan is Ableton geschikt voor je. Voor het maken van mash-ups is Ableton ook uitermate geschikt. Logic Pro X is ook een uitstekende en ook betaalbare DAW en heeft ook goede standaard plugins. De keuze is uiteraard aan jou. Bij Onlineproduceren.nl zijn we fan van Ableton, maar in feite werkt het principe hetzelfde als bijvoorbeeld bij Logic Pro X. Neem ook het volgende mee in je overwegingen: Ableton Live is te gebruiken op zowel Mac als pc. Dat geldt niet voor Logic Pro X (Mac only) en FL Studio (Pc only). Weet jij al wat je gaat kiezen? Laat het me weten..
Wie weet tot snel,
Michel
► Volg me op:
► Zelf muziek leren maken? Direct beginnen met de cursus ‘Muziek Maken met Ableton Live’ (Tijdelijk met Korting) ? Klik hier
Gratis Lessen ‘Muziek Maken met Ableton Live’ volgen ? Klik hier
Gratis E-Book ‘Alles over DJ’en ? Klik hier
► Deel en praat mee op de besloten groep op Facebook
► Over Onlineproduceren.nl
Onlineproduceren.nl biedt enthousiaste muziekproducers van alle leeftijden de kans om zich te ontwikkelen als producer door op een aantrekkelijke manier een uitlopend pakket van theoretische en praktische tools aan te reiken. Deze tools bestaan uit onder meer leerzame cursussen, forums, service op maat, een levendig sociale media met tips en tricks, maar ook bruikbare sample packs van eigen makelij.